seniorenkatten!

🍂 Oktober: De Maand voor Seniorenkatten! 🍂

Oudere katten verdienen extra zorg en aandacht, vooral omdat ze vaak niet laten zien wanneer ze pijn of ongemak hebben. Naarmate katten ouder worden, kunnen ze te maken krijgen met gewrichtsproblemen, nierziekten, gebitsproblemen en een verminderde mobiliteit. Dit maakt het voor hen moeilijker om zichzelf goed te verzorgen, wat kan leiden tot klitten en ongemak in hun vacht.

Bij oudere katten zie je vaak dat de vacht dof wordt en klitten ontstaan, vooral op moeilijk bereikbare plekken zoals de rug, zijden en achterpoten. Klitten kunnen niet alleen ongemak veroorzaken, maar ook leiden tot huidirritaties of zelfs infecties, doordat de huid eronder niet goed kan ademen.

Seniorenkatten kunnen ook last krijgen van een vette vacht. Dit komt omdat hun talgproductie onregelmatiger kan worden, waardoor het moeilijker is om hun vacht in balans te houden. Een vette, ongezonde vacht kan een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen, zoals schildklierafwijkingen of andere hormonale verstoringen.

Omdat katten instinctief hun pijn verbergen, merken we vaak pas laat dat ze lijden. Daarom is het belangrijk om seniorenkatten elk jaar door een dierenarts te laten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscheck kan veel verborgen problemen opsporen en bijdragen aan een langer, gezonder leven voor je kat. Regelmatige verzorging en trimsessies kunnen daarnaast een groot verschil maken in hun welzijn. Door hun vacht goed te onderhouden, eventuele klitten te verwijderen en hun nagels te knippen, voelen ze zich comfortabeler en blijven ze gezonder.

In mijn katvriendelijke trimsalon begrijp ik de specifieke behoeften van seniorenkatten, Ik bied een rustige, stressvrije omgeving waar jou oudere kat met veel zorg en aandacht wordt behandeld. Mijn doel is om ervoor te zorgen dat elke kat zich weer op zijn best voelt, zonder onnodige stress.

Dit is Mimi 20 jaar!

woensdag 2 oktober 2024, 10:59 Janine van de Weegh

Moeilijke katten kammen: Hoe Doe Je Dat?

Hoe Omgaan met Moeilijke Katten tijdens het Kammen

In de trimsalon zie ik vaak katten die thuis moeilijk te kammen zijn. Dit is begrijpelijk, want als het thuis goed zou lukken, zouden er minder snel klitten ontstaan. Toch willen veel eigenaren de vacht van hun lastige kat graag verzorgen. Daarom deel ik in deze blog enkele handige tips.

Belangrijkste Tip: Vermijd een Strijd

Dit is essentieel; veel mensen denken dat de kat "gewoon moet luisteren." Ze pakken de kam, zoeken de kat op en beginnen stevig te kammen, soms met hulp van een tweede persoon die de kat in bedwang houdt. Het resultaat? De kat heeft de volgende keer nog minder zin en verzet zich meer. Dit kan uiteindelijk zelfs angst bij de kat veroorzaken, wat je zeker wilt voorkomen. Hoe goed bedoeld ook (je wilt immers klitten verwijderen), deze aanpak werkt vaak averechts. Daarnaast kan dit leiden tot gevaarlijke situaties, zoals krabwonden of beten.

Wat Werkt Wel?

Oefen geduldig. Voor sommige katten helpt het om een voorspelbare routine te creëren. Bijvoorbeeld, zet je kat elke avond kort op tafel, haal de kam een paar keer door de vacht en laat hem dan weer gaan. Zo wordt het een ritueel; voorspelbaarheid kan geruststellend zijn voor katten, omdat ze weten dat ze daarna weer vrij zijn.

Wat betreft het kammen zelf: begin klein. Gebruik eerst een microvezeldoekje en wrijf dat over de vacht. Beloon je kat daarna en laat het hierbij. Dit kun je geleidelijk uitbreiden naar langere sessies. Vervolgens kun je een kam of slickerborstel erbij pakken, en ook deze slechts één keer door een stukje vacht halen. Bouw dit langzaam op. Vachtvriendelijke kammen kun je hier vinden.

Afleiding

In de trimsalon gebruik ik vaak afleiding. Ontdek wat jouw kat prettig vindt: kattenkruid, valeriaan, matatabi-stokjes, (liquid) snacks, speeltjes... Wat het beste werkt. Terwijl je kat hiermee bezig is, kun jij voorzichtig een stukje kammen. Let wel op; sommige afleidingen, zoals kattenkruid, kunnen speelgedrag triggeren, waardoor je handen als speelgoed worden gezien. Een tip is om kattenkruid of een snack in een likmat te doen. Dit zorgt voor minder troep en goede afleiding.

Begin met Gemakkelijke Plekjes

Start met het kammen van de lichaamsdelen die je kat fijn vindt, zoals de rug of kraag. Probeer later of je ook de oksels of buik kunt kammen. De oksels kun je goed bereiken door een voorpootje van je kat op te tillen, zonder dat hij helemaal op zijn zij of rug hoeft te liggen.

Slapende Katten

Dit werkt niet bij elke kat, en je moet je kat ook niet te vaak storen. Maar sommige katten laten zich voorzichtig kammen als ze (half) slapen. Til bijvoorbeeld voorzichtig een achterpootje op en kam daar even onder. Begin ook hier met één keer kammen door de vacht en bouw dit langzaam op. Wees wel alert; slapende katten zijn snel wakker, dus dit is niet altijd effectief.

Hulp van een Trimmer

Lukt het niet om je kat zelf te kammen en laat hij het echt niet toe? Forceer het dan niet. Als oefenen geen resultaat oplevert en je kat zich blijft verzetten, kun je beter een professionele kattentrimmer inschakelen. In een vreemde omgeving kan je kat zich anders gedragen, en een trimmer heeft ervaring en slimme technieken om een moeilijke kat toch te trimmen. Schaam je dus niet, ook niet als er al flinke klitten zijn; trimmers zijn er om te helpen.

maandag 12 augustus 2024, 10:21 Janine van de Weegh

Nagels knippen bij katten nodig?

Het is over het algemeen niet noodzakelijk om de nagels van katten te knippen. In feite kan te vaak en te kort knippen leiden tot vergroeiingen. Katten scherpen hun nagels door regelmatig aan een krabpaal te krabben. In mijn trimsalon knip ik de nagels van de voorpoten uitsluitend voor mijn eigen veiligheid. Mocht de kat uithalen, dan blijft het letsel beperkt.

Bij oudere katten komt het echter voor dat ze minder vaak aan de krabpaal krabben, waardoor hun nagels kunnen doorgroeien en in de voetzool kunnen ingroeien. Dit is erg pijnlijk voor de kat en moet zo snel mogelijk worden verholpen. Oudere nagels kunnen broos worden en gemakkelijker splijten of breken. Controleer de nagels regelmatig om te zien of ze te lang worden of problemen vertonen. Als je de nagels moet knippen, doe dit voorzichtig om te voorkomen dat je in het leven van de nagel knipt, wat pijnlijk en bloederig kan zijn. Te lange nagels kunnen het lopen ongemakkelijk maken voor oudere katten, wat hun mobiliteit kan beïnvloeden.

Als je twijfelt, raadpleeg dan een dierenarts of een professionele trimmer voor advies en hulp.

Voorbeeld hierboven zie je hoe je het beste kunt knippen!

zondag 21 juli 2024, 14:32 Janine van de Weegh

Katten chippen

Het chippen van katten heeft veel voordelen:

Herkenning: Een gechipte kat kan makkelijk worden herkend als hij verdwaalt.
Terugvinden: Gechipte katten worden sneller teruggevonden en herenigd met hun eigenaar.
Diefstal: Een chip helpt bewijzen dat een kat van jou is als hij gestolen wordt.
Medische gegevens: Sommige chips kunnen informatie over de gezondheid van je kat bevatten.
Regels: In sommige gebieden is het chippen van huisdieren verplicht.

Ook voor binnenkatten?

Ja ook binnenkatten moeten gechipt worden omdat ze kunnen ontsnappen, vooral bij noodsituaties of verhuizingen. Een chip helpt ze snel terug te vinden en te identificeren, zelfs als ze gestolen worden. Bovendien kan chippen verplicht zijn, ongeacht of de kat binnen of buiten leeft

dinsdag 9 juli 2024, 20:31 Janine van de Weegh

Hoe je je kat kunt helpen af te koelen

Hoewel je zou denken dat je kat het snel warm krijgt bij zomerse temperaturen door zijn dikke vacht, kunnen katten over het algemeen goed tegen warmte. Toch zijn er enkele tips waarmee je je kat kunt helpen tijdens tropische dagen.

Je kat helpen met afkoelen: waar moet je op letten?

Kat afkoelen met water
Bied je kat regelmatig vers en koel water aan om te drinken. Sommige katten vinden het prettig om met hun poten in een ondiepe schaal met water te staan.

Zorg voor voldoende schaduw
Zorg ervoor dat je kat altijd toegang heeft tot schaduwrijke plekken, zowel binnen als buiten. Dit helpt hen te ontsnappen aan de directe zon en koel te blijven.

Kat afkoelen met vochtige doeken
Leg vochtige doeken of handdoeken neer waar je kat graag ligt. De koelte van de doeken helpt de lichaamstemperatuur van je kat te verlagen.

Kat koel houden met gelpacks
Gebruik speciale koelmatjes of gelpacks die je in de vriezer kunt leggen. Plaats deze onder het favoriete slaapplekje van je kat om een aangename koele ligplaats te creëren.

Laat de tocht in huis
Zorg voor voldoende ventilatie in huis door ramen open te zetten of ventilatoren te gebruiken. Een tochtige omgeving helpt om warme lucht te verplaatsen en je kat koel te houden.

Niet teveel bewegen
Beperk het spelen en bewegen van je kat tijdens de warmste uren van de dag. Overmatige inspanning kan leiden tot oververhitting, dus moedig je kat aan om te rusten.

Kat afkoelen door kattenijsjes
Maak speciale kattenijsjes door natvoer of bouillon in ijsblokjesvormpjes te bevriezen.

Slaapplekken koel houden
Plaats de slaapplaatsen van je kat op koele plekken in huis, weg van direct zonlicht en warmtebronnen. Je kunt ook koelelementen of vriespacks onder hun kussens of dekens leggen om de slaapplek extra koel te houden.

Met deze tips kun je je kat helpen om comfortabel en koel te blijven tijdens warme dagen

dinsdag 25 juni 2024, 22:29 Janine van de Weegh